Ο επιχειρηματικός φορέας Found.ation, πραγματοποίησε το Connect to Collaborate στους χώρους του The Hub Events, με συνδιοργανωτή το περιοδικό Υποβρύχιο και την υποστήριξη της εθελοντικής ομάδας Glovo.

50 νέοι παρευρέθηκαν την πρώτη μέρα της διοργάνωσης σε ένα εισαγωγικό “blind date”, με στόχο να γνωριστούν μεταξύ τους και να δοκιμαστούν στη συνέχεια στη λειτουργία μιας εικονικής επιχείρησης, μέσα από Επιχειρηματικό Προσομοιωτή. Τα μέλη της ομάδας Glovo, παρουσίασαν το δικό τους ξεκίνημα σαν startup, τις αξίες που υποστηρίζουν, την έννοια της ομάδας και τον ευρύτερο στόχο δημιουργίας μιας παγκόσμιας εθελοντικής κοινότητας. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να γνωριστούν μεταξύ τους σε ένα “meet in 5” session. Αντάλλαξαν πληροφορίες σχετικά με το επαγγελματικό τους background, μοιράστηκαν ιδέες και ανανέωσαν το ραντεβού τους με στόχο τη διερεύνηση μελλοντικών συνεργασιών.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να εξετάσουν πόσο καλά επικοινωνούν και συνεργάζονται μεταξύ τους, μέσα από δύο διαδραστικά παιχνίδια, υπό την καθοδήγηση της Glovo. Μέσα από αυτή τη διασκεδαστική διαδικασία, οι ομάδες λειτούργησαν υπό πίεση, έχοντας στη διάθεσή τους περιορισμένες πηγές για άμεση επικοινωνία. Στόχος ήταν η παρατήρηση και κατανόηση των μοντέλων επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ της ομάδας, αλλά και ο ρόλος του ηγέτη μέσα σε αυτή. Η πρώτη μέρα του event αποτέλεσε την εισαγωγική γνωριμία μεταξύ των συμμετεχόντων, ώστε να προετοιμαστούν για τον Επαγγελματικό Προσομοιωτή που θα ακολουθούσε στη συνέχεια.

1_

Τις επόμενες ημέρες, οι συμμετέχοντες συγκροτήθηκαν σε ομάδες και είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις επαγγελματικές τους δυνατότητες στην πράξη, δουλεύοντας το επιχειρηματικό σχέδιο μιας επιχείρησης. Ο κ. Κωνσταντίνος Αρεταίος, με σημαντική εμπειρία σε διοικητικές θέσεις Marketing και Πωλήσεων και σημερινός Διευθυντής Ελλάδος της εταιρίας PRAXIS MMT, μύησε τους συμμετέχοντες στον Επιχειρηματικό Προσομοιωτή και τον τρόπο λειτουργίας του.

Οι συμμετέχοντες, με την χρήση του προσομοιωτή, είχαν την ευκαιρία να αποκομίσουν πρακτική εμπειρία πάνω στο πεδίο της επιχειρηματικότητας. Αξιοποιώντας το καινοτόμο λογισμικό business talents, οι ομάδες ανέλαβαν μια εικονική επιχείρηση γαλακτοκομικών ειδών και ανταγωνίστηκαν η μία την άλλη. Ήρθαν αντιμέτωποι με αληθινά προβλήματα που δυνητικά θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μέσα σε μια επιχείρηση και κλήθηκαν να βρουν ένα μοντέλο συνεργασίας εντός της ομάδας, που θα τους οδηγούσε προς την επιτυχία. Έζησαν εμπειρίες και πήραν αποφάσεις, σε πιστή αναπαράσταση της αγοράς και του έντονου ανταγωνισμού που επικρατεί στη λειτουργία της. Οι αποφάσεις που κλήθηκαν να λάβουν ήταν σχετικές με τους κλάδους marketing, finance, logistics, merchandising και HR. Η επιχείρηση που τους ανατέθηκε συσχετιζόταν με γαλακτοκομικά προϊόντα και στόχευε σε δύο διαφορετικές αγορές. Οι ομάδες έπρεπε να αποφασίσουν την ποσότητα παραγωγής και τη διάθεσή της, ισοσταθμίζοντας τη συνολική ζήτηση με το κόστος παραγωγής και διανομής σε κάθε μερίδιο της αγοράς.

2_

Κλήθηκαν να πάρουν αποφάσεις για το υποκατάστημα της κάθε περιοχής της περιφέρειας, το ανθρώπινο δυναμικό του, τη συνεργασία με χονδρεμπόρους και παράλληλα συνεργάστηκαν με το διαφημιστικό τμήμα της επιχείρησης για τη διαμόρφωση της σχετικής διαφημιστικής καμπάνιας. Κάθε ημέρα χωρίστηκε σε οικονομικό έτος, όπου οι ομάδες παραλάμβαναν τον οικονομικό ισολογισμό της δράσης τους, ενημερώνονταν για τα έσοδα-έξοδα της εταιρίας, τις τιμές των ανταγωνιστών και προγραμμάτιζαν το business plan τους για το επόμενο «έτος». Την τελευταία ημέρα συλλέχθηκαν τα αποτελέσματα των ομάδων μέσα από το λογισμικό business talents και αναδείχθηκαν οι νικητές.

Οι ομάδες ήρθαν σε μια πρώτη επαφή με πραγματικά επιχειρηματικά ζητήματα και αποφάσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και στη δημιουργία και λειτουργία της δικής τους επιχείρησης. Η πρώτη ομάδα κέρδισε δύο μήνες φιλοξενίας και υποστήριξης στο Found.ation και δώρα από τη Logitech, η δεύτερη ομάδα φιλοξενία και υποστήριξη στο The Cube για δύο μήνες και δώρα από Moosend και η τρίτη φιλοξενία και υποστήριξη δύο μηνών στο Orange Grove.

Περισσότερες φωτογραφίες του event μπορείτε να βρείτε εδώ.