Για ακόμη μία χρονιά, το Found.ation, σε συνεργασία με το EIT Digital (τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας) χαρτογραφεί το πεδίο των startups στην Ελλάδα, που πλέον γίνεται περισσότερο ενδιαφέρον χάρη στην εισροή περισσότερων επενδυτικών κεφαλαίων. Για πρώτη φορά φέτος, το Found.ation συνεργάστηκε με το Velocity.Partners VC, ένα από τα funds του EquiFund, για να αναλύσει και να αναδείξει τα χαρακτηριστικά των ελληνικών εταιρειών startups που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης τους (στάδιαpre-seed και seed), να κατανοήσει τις ανάγκες τους, να εντοπίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην αναζήτηση χρηματοδότησης και να χτίσει το προφίλ τους.

Σε αυτό το report αναλύονται θέματα όπως: το πρόγραμμα EquiFund, που θα αποτελέσει τον βασικό μηχανισμό χρηματοδότησης και ενδυνάμωσης του επιχειρηματικού οικοσυστήματος για τα χρόνια που ακολουθούν, τα ποσά που έχουν ήδη επενδυθεί σε αυτό το πλαίσιο, από ποια funds και σε ποια startups.

Επίσης, ανανεώνουμε και παρουσιάζουμε τις λίστες με τα πιο επιτυχημένα ελληνικά startups, τόσο αυτών που έχουν λάβει την μεγαλύτερη χρηματοδότηση εντός του 2018 αλλά και συνολικά, όσο και αυτών που έχουν επιτύχει τις καλύτερες συμφωνίες εξαγοράς.

Σκοπός του report είναι να καταδείξει όχι μόνο τα προβλήματα, αλλά κυρίως τις ευκαιρίες που υπάρχουν για ανάπτυξη και χρηματοδότηση.  Με την ανάδειξη των πιο επιτυχημένων παραδειγμάτων επιχειρηματικότητας, στοχεύουμε να προσελκύσουμε και το ενδιαφέρον επενδυτών, προερχόμενων εντός και εκτός της χώρας, καθώς το report έχει συνταχθεί στα αγγλικά.

Μερικά από τα σημαντικότερα στοιχεία του report:

  • Oι ελληνικές startup εταιρείες συνεχίζουν να διεκδικούν και να επιτυγχάνουν όλο και μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις, ενώ παραδείγματα όπως της Workable και της Softomotive αποτελούν δυνατά case studies ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
  • Περισσότερα από €500 εκατ. αναμένεται να διοχετευθούν στα επόμενα χρόνια σε ελληνικά startups και εταιρείες μέσω του επενδυτικού προγράμματος EquiFund, που συνδυάζει ευρωπαϊκούς, εθνικούς αλλά και ιδιωτικούς πόρους. Συνολικά εντός του 2018 έχουν επενδυθεί14 εκατ., ενισχύοντας καινοτόμες επιχειρήσεις και ερευνητικές ομάδες.
  • Το ελληνικό οικοσύστημα των startup ωριμάζει και στρέφεται σε B2B υπηρεσίες. Οι τομείς των βιοεπιστημών, του lifestyle/κοινωνικής δικτύωσης/ ψυχαγωγίας και του τουρισμού/φιλοξενίας είναι οι δημοφιλέστεροι ανάμεσα σε startups που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της ανάπτυξής τους.
  • Εξαιρετικά σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες είναι πλέον διαθέσιμες στους έλληνες ιδρυτές νέων νεοφυών επιχειρήσεων που αναζητούν χρηματοδότηση, απαιτείται όμως περισσότερη οργάνωση και σοβαρή προεργασία πριν προσεγγίσουν τα σχετικά επενδυτικά ταμεία, ούτως ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες να γίνει αποδεκτή η πρότασή τους.

«Δεν θα πρέπει να υποτιμούμε το γεγονός ότι το πρόγραμμα EquiFund είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος παρέμβαση από το Ευρωπαικό Ταμείο Επενδύσεων σε χώρα-μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης. Ο αντίκτυπός του πρέπει να είναι έντονος,  σε οικονομικούς όρους, και ορατός στο ευρύ κοινό», δηλώνει ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου, συνιδρυτής και partner των Found.ation και Velocity.Partners VC.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το report (μόνο στα αγγλικά), κατεβάζοντάς το από εδώ.